Odpowiednia dawka ruchu, bilans, między życiem zawodowym a prywatnym, właściwa ilość snu, a przede wszystkim… dieta. Ona właśnie najbardziej wpływa na Twoje zdrowie. Stare porzekadło „jesteś tym, co jesz” odzwierciedla bardzo prostą prawdę: razem z określonymi produktami spożywczymi dostarczamy od naszych organizmów konkretne substancje. Podczas gdy jedne mogą prowadzić nawet do groźnych chorób, inne pozytywnie wpływają na zdrowie, przyczyniając się do lepszej kondycji i witalności. Sprawdź, jak powinna być zbilansowana prawidłowa dieta. Dlaczego warto zdecydować się na catering dietetyczny?
Złote zasady dobrego odżywania
Żelazną zasadą zdrowego żywienia jest spożywanie od trzech do pięciu porcji dziennie, w odstępstwie trzech, czterech godzin, tak, aby nie doprowadzić do uczucia bardzo dużego głodu. Odczuwając duże łaknienie, najczęściej w zbyt dużej ilości spożywamy węglowodany proste, które bardzo szybko sycą głód, ale są jednocześnie bardzo kaloryczne. Tymczasem posiłki należy komponować tak, aby 50-60 procent zapotrzebowania energii pochodziło z węglowodanów, od 20 do 30 z tłuszczów a od 10 do 15 z białek.
Rola węglowodanów w zdrowej diecie
Zalecane węglowodany to węglowodany złożone, które są powoli trawione przez organizm, co sprawia, że długo nie odczuwa on głodu. Węglowodany to ponadto paliwo dla naszego organizmu, które zasila mózg i mięśnie. Co więcej, dzięki spożywaniu węglowodanów złożonych utrzymuje się prawidłowe stężenie glukozy we krwi między posiłkami, a jelita funkcjonują należycie. Zastąp zatem węglowodany proste, takie jak biały chleb czy biały makaron, węglowodanami złożonymi, czyli zbożowymi: pełnoziarnistym lub razowym chlebem, ciemnymi makaronami, kaszami i brązowym ryżem. Prawidłowe proporcje węglowodanów w diecie, a także ich odpowiedni rodzaj zapobiegną rozwojowi cukrzycy oraz otyłości. Przyczynią się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i zapobiegną chorobom jelit. Szybko odczujesz także poprawę samopoczucia psychicznego, a także odkryjesz niespożyte pokłady energii!
Jak białka i tłuszcze wpływają na twoje zdrowie? Co jeszcze jest ważne?
Białka z kolei, zawarte w jajkach, mleku, produktach mlecznych, mięsie, rybach oraz roślinach strączkowych oczyszczą organizm ze złogów cholesterolu, zapobiegając miażdżycy. Spożywane w odpowiednich proporcjach, polepszą pracę układu odpornościowego. W dobrze zbilansowanej diecie nie można zapominać o tłuszczach. Unikaj tłuszczów nasyconych, zawartych w czerwonym mięsie, podrobach, smalcu, boczku czy tłustym maśle – zastąp je tłuszczami omega-3 i omega-6, które obniżą poziom cholesterolu i zmniejszą ciśnienie tętnicze. Ich źródłem są przede wszystkim ryby morskie, tłuszcze rybie, oleje rzepakowy i lniany, a także rośliny liściaste. Aby czuć się dobrze i być zdrowym nie można zapominać o porcjach pięciu warzyw oraz owoców dziennie. To one są bowiem cennym źródłem witamin i minerałów, utrzymujących organizm w dobrej formie. Liczy się również nawodnienie organizmu. Spożywaj około półtora litra wody dziennie, aby pozbyć się toksyn i oczyścić organizm.
Catering, czyli zdrowie zamknięte w pudełku
Przygotowywanie odpowiednio zbilansowanych posiłków jest czasochłonne, a także wymaga określonej wiedzy. Decydując się na oferowaną przez nas dietę pudełkową, będziesz mieć pewność, że razem z posiłkami dostarczysz do organizmu wszystkie niezbędne substancje, witaminy i minerały. Skomponowany przez naszych dyplomowanych dietetyków jadłospis zawiera tradycyjne dania kuchni polskiej, a także potrawy meksykańskie, włoskie i azjatyckie. Wykorzystujemy produkty o najwyższych walorach odżywczych, pozyskiwane od lokalnych producentów. To dlatego przygotowywane przez nas sałatki są zawsze świeże, a owoce dojrzałe i soczyste. W naszej diecie zapewniamy codziennie kilka porcji świeżych warzyw oraz owoców, w tym sezonowych. Posiłki obfitują we wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, takie jak białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i błonnik. Co więcej, w komponowanych przez nas potrawach nie znajdziesz półproduktów, proszków typu instant, polepszaczy smaku ani sztucznych aromatów. Mąkę pszenną zamieniliśmy na orkiszową i wykluczyliśmy biały cukier oraz olej palmowy. To dlatego nasza dieta pudełkowa jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Przyczyni się także do utraty zbędnych kilogramów i zapobiegnie otyłości.
Pamiętaj, jesteś tym, co dostarczasz swojemu organizmowi. Nie warto go „zaśmiecać” byle jakim jedzeniem. Jeśli chcesz zachować zdrowie i dobrą kondycję, wprowadź do swojego życia zasady zdrowego żywienia. Ułatwi ci to nasz dietetyczny catering!