Gluten jest białkiem roślinnym, znajdującym się w pszenicy, jęczmieniu, życie oraz orkiszu, a także w większości produktów zbożowych oraz w tych, do których wyrobu użyto mąki. Chociaż przez większość konsumentów jest łatwo przyswajalne, część z nich wykazuje nietolerancję na to białko. Sprawdź w naszym wpisie, z czego wynika uczulenie na gluten, pod
Skąd bierze się nietolerancja glutenu?
Za nietolerancję glutenu odpowiada występowanie we krwi określonych antygenów: HLA-DQ2 i HLA-DQ8. One właśnie, po przedostaniu się glutenu do organizmu uruchamiają odpowiedź autoimmunologiczną organów wewnętrznych, na skutek której powstaje stan zapalny. Ogniska zapalne z kolei uszkadzają śluzówkę jelita cienkiego, które przestaje prawidłowo funkcjonować. Choroba nie jest całkowicie wyleczalna, jednak można zapobiegać jej skutkom.
Jak objawia się brak tolerancji na gluten?
Nietolerancja glutenu występuje pod trzema postaciami: lekkiej alergii, poważnej nadwrażliwości oraz przewlekłej choroby, czyli celiakii. Alergia na gluten jest prostą reakcją uczuleniową organizmu, objawiającą się:
- wymiotami,
- biegunkami,
- wstrząsem anafilaktycznym w ostrych przypadkach.
Potwierdzą ją testy skórne i badania krwi na stężenie przeciwciał klasy IgE. Jeśli testy te wykluczą alergię oraz celiakię, z jednoczesnym występowaniem któryś z powyższych objawów po zjedzeniu produktów pszennych, wówczas mówi się o nadwrażliwości na gluten. Najgroźniejszą formą nietolerancji glutenu jest natomiast celiakia, która może mieć podłoże genetyczne lub autoimmunologiczne. U pacjentów, u których zdiagnozowano tę chorobę otrzewną, spożywanie produktów bogatych w gluten prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, w wyniku czego chorzy cierpią na uciążliwe wzdęcia i biegunki. Skutkują one poważnym spadkiem masy ciała oraz niedoborami pokarmowymi. Celiakię potwierdzą badania serologiczne na stężenie przeciwciał w klasie IgA lub badania genetyczne.
Jak radzić sobie z nietolerancją glutenu?
Niezależnie od tego, czy nietolerancja glutenu przybierze formę alergii, nadwrażliwości czy celiakii, podstawą jest wprowadzenie odpowiedniej diety, wykluczającej produkty zawierające białko roślinne, odpowiedzialne za wywoływanie alergii. Należy zatem wyeliminować z codziennego jadłospisu produkty zawierające pszenicę, żyto, jęczmień, a także dokładnie czytać etykiety, bowiem gluten znajdować się także w produktach takich jak wędliny, jogurty owocowe, suszone owoce i napoje mleczne. Składnikiem, zawierającym gluten jest w nich słód jęczmienny. Produktami pożądanymi w diecie osób, nietolerujących glutenu są natomiast między innymi kasze gruboziarniste, niełuskany ryż, nasiona roślin strączkowych, orzechy, ziemniaki, soja i kukurydza.
Catering jako najlepsza forma odżywania się w przypadku nietolerancji glutenu
Dobrym sposobem poradzenia sobie z codzienną, dość wymagającą dietą w przypadku celiakii, nadwrażliwości lub alergii na gluten jest zdecydowanie się na oferowany przez nas catering dietetyczny. Z myślą o osobach, nietolerujących białka roślinnego, przygotowaliśmy specjalną ofertę, w której do przygotowania posiłków wykorzystujemy jedynie mąki bezglutenowe, a produkty glutenowe zastępujemy produktami bezglutenowymi: na przykład kaszą jaglaną, gryczaną, tapioką, kukurydzą czy makaronem kukurydzianym.
Odpowiednie bilansowanie posiłków w diecie bezglutenowej jest dość skomplikowane – nasi dyplomowani dietetycy dobiorą składniki tak, by pokryć zapotrzebowanie na energię, na makro i mikroskładniki, a także na witaminy oraz na związki mineralne. Codziennie odbieramy świeże dostawy od lokalnych producentów, dlatego komponowane przez nas dania są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Oferujemy kilka wariantów kalorycznych przygotowywanej przez nas diety, obliczonych kolejno na 1200, 1500, 1800, 2100 i 2500 kalorii. Skomponowane przez nas posiłki i urozmaicone menu, inne na każdy dzień, przyczyni się nie tylko do zachowania dobrej kondycji i dobrego zdrowia, lecz również do utraty nadprogramowych kilogramów lub utrzymania obecnej masy ciała.
Pamiętaj także o tym, aby, będąc uczulonym na gluten, używać osobnych sztućców oraz naczyń i zawsze w pierwszej kolejności przygotowywać dania bezglutenowe. Czytaj uważnie ulotki – w lekach i kosmetykach także może znajdować się białko zbożowe.