Catering bezglutenowy
Korzystając z naszego cateringu bezglutenowego, zyskasz pięć pełnowartościowych i pysznych posiłków na każdy dzień, dopasowanych do potrzeb Twojego organizmu. Dieta bezglutenowa jest stosowana w przypadku celiakii, alergii i nadwrażliwości na gluten, co objawia się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Ponieważ, właściwe bilansowanie posiłków w diecie bezglutenowej dla wielu osób bywa dużym wyzwaniem, wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom. Bardzo ważny jest dobór składników tak, aby zostało pokryte zapotrzebowanie na energię, makro- i mikroskładniki oraz witaminy i związki mineralne.
Zalety cateringu bezglutenowego Fit Dieta:
- Dieta skomponowana przez naszą Panią dietetyk zawiera pełnowartościowe i zbilansowane posiłki. Z menu wykluczone zostały produkty zawierające gluten, źródło węglowodanów stanowią produkty naturalnie bezglutenowe, jak ryż, kasza jaglana, gryka, tapioka czy kukurydza. Bierzemy również pod uwagę fakt, że niektóre produkty z natury bezglutenowe mogą być zanieczyszczone glutenem (np. popularne płatki owsiane), dlatego używamy tylko produktów z oznaczeniem GLUTEN FREE.
- Dieta bezglutenowa występuje w kilku wariantach kalorycznych: 1200, 1500, 1800, 2100, 2500.
- Odpowiednio zbilansowana dieta bez glutenu przeznaczona jest dla osób, którym zależy na utracie nadprogramowych kilogramów, utrzymaniu obecnej masy ciała oraz dla tych, którym po prostu zależy na zdrowym odżywianiu.
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jajka i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy tj. migdały (Amygdaluscommunis L), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie (Juglansregia), nerkowce (Anacardiumoccidentale), orzechy pekan (Caryaillinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexelsa), pistacje (Pistaciavera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia) i produkty pochodne
- Seler zwyczajny i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne