Opis diety
- Dieta sport, to dieta dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej, które potrzebują więcej kalorii. Charakteryzuje się zwiększoną zawartością białka oraz węglowodanów. Głównym źródłem pełnowartościowych protein są chude mięsa, ryby, jaja, nabiał oraz rośliny strączkowe. Codzienna dawka białka wynosi 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
- To idealna dawka umożliwiająca budowanie masy mięśniowej. W posiłkach znajduje się również dużo owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych, będących źródłem węglowodanów złożonych. Ponadto, dieta dostarcza więcej pełnowartościowego wapnia, wspomagającego układ kostny oraz budowę mięśni.
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jajka i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy tj. migdały (Amygdaluscommunis L), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie (Juglansregia), nerkowce (Anacardiumoccidentale), orzechy pekan (Caryaillinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexelsa), pistacje (Pistaciavera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia) i produkty pochodne
- Seler zwyczajny i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne